Érdekességek

Szeretné élvezni az öntöző kutak előnyeit?

Ha még nem döntötte el, hogy érdemes-e egy kerti kútba fektetni, íme, néhány támpont, ami segíthet:

• A kerti kút egyszeri befektetés, amely pár éven belül megtérül, de Ön ennél sokkal tovább használhatja öntözésre.

• Ha saját kutat létesít, elkerülheti a nyári hőségriadók miatti öntözési tilalmat, így megóvva kertjét az esetleges kiszáradástól.

• Az általunk telepített fúrt kerti kút költséghatékony megoldást kínál az öntözővíz megszerzésére az ásott kutakkal szemben.

• Cégünk csak szakszerűen kivitelezett kerti kútfúrást végez, így hosszú távon garantált a spórolás. Ha nem a megfelelő kútfúró céget választja, az iszappal telített szivattyú tönkremehet az öntözőrendszerrel együtt, a víz szennyezetté válik. Mi problémamentesen kínálunk Önnek időtálló megoldást az öntözéshez.

• A kerti kút készítésénél egészen a vízadó réteg alsó szintjéig fúrunk, így biztosítva a lehető legnagyobb vízhozamot. Az ezután következő néhány méterre az iszapzsák kerül, amely megakadályozza a hasznos víz üledékesedését.

Kútkamerázás

Ha Ön már rendelkezik fúrt kúttal és azt tapasztalja, hogy kevesebb vizet ad, mint eddig, akkor fel kell deríteni az okot. Ha nem tudja megnézni, hogy mi okozza a gondot, akkor forduljon hozzánk. Kútkamerázással kideríthető a probléma forrása. Könnyedén meg tudjuk nézni, hogy hol van meghibásodás. De nemcsak a hibát tárhatjuk fel, de azt is megtudhatjuk, hogy milyen állapotban van a kútja. Segítségével értesülhetünk a kút várható élettartamáról, és hogy megéri-e bármilyen módon is nekiállni a javításnak. Így megspórolhatja pénzét, hiszen elkerülheti a felesleges javítást.

Amennyiben tisztítani kell kútját, akkor is kamerával vizsgáljuk át. Így láthatjuk milyen szennyeződéssel állunk szemben.

Ehhez a módszerhez megfelelő felszereléssel kell rendelkezni. Olyan kamera szükséges, amelybe nem juthat be a víz és a nagy nyomáskülönbség sem tehet kárt benne. Ezek által jó képminőségben tudjuk megnézni fúrt kútjának állapotát.

Kútfúrás, kizárólag engedéllyel

Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a kútfúrás engedélyköteles tevékenység.

A felszín alatt rejlő vízkészlet „kitermelését” a törvény szigorúan szabályozza, így ennek betartása a munkálatok során elengedhetetlen. További előírás vonatkozik arra is, hogy kizárólag szakképzett emberek kezdhetnek ilyen tevékenységbe, hiszen képesítés híján adott esetben komoly környezetkárosítás lehet a hozzá nem értés eredménye. Az évi 500 köbméternél kevesebb vizet kitermelő kutak esetében a kútfúrás megkezdéséhez elegendő egy szakértő által készített terv, és jegyzői engedély. E fölött viszont a vízügyi szervekhez kell fordulni.

A fúrt kutak hatékony karbantartása

Az első és legfontosabb, hogy a kutat védeni kell mindenféle idegen tárgytól. Egy nem odavaló eszköz, ha a fúrt kútba kerül, komoly károkat okozhat a szívócsőbe és hatására akár még a búvárszivattyú is beszorulhat.

Eljárásai szerint lehet: kanalazás, kompersszorozás, szűrőmosatás és vegyszeres karbantartás. Utóbbi esetben, a szerkezet javítása során, konkrét sérülést, vagy a csővezeték/szűrő rendellenes működését javítjuk ki.

A kútfertőtlenítés művelete

Magát a folyamatot általában hipoval vagy klórmésszel végzik. A fertőtlenítő mennyiségének pontos kiszámolásához tudni kell a kútban található víz mennyiségét. Ennek kiszámítása ásott és fúrt kutaknál eltérő módon történik.

A klórmészt a kútba öntik és 24 órát állni hagyják, majd, ha már jelentkezik a klór szaga, akkor valószínűsíthetően elérte a kívánt hatást és megölte a kórokozókat. Ezután a vizet ki kell szivattyúzni és pár órán keresztül várni kell, amíg a klór el nem tűnik belőle. Fúrt kutak esetében is a szivattyúzás az utolsó lépés, egészen addig, amíg a víz már nem tűnik zavarosnak és minimálisra vált benne a klór jelenléte.

Öntöző kutak előnyei

Napjainkban a folyamatosan növekvő közüzemi számlák komoly terhet és nyomást gyakorolnak a magánfogyasztókra és a nagy felhasználókra egyaránt, ezért az alternatív energiaforrásokra és technológiai megoldásokra egyre nagyobb a kereslet az élet számos területén. Továbbá manapság központi téma a környezetünk megóvása és a terhelés csökkentése, hiszen a környezettudatos életmóddal és életszemlélettel élhetőbbé tesszük környezetünket.

A mindennapokban óriási víz felhasználás jellemzi a felhasználókat, melynek számottevő részét az öntözés képezi, legyen szó magánkertek vízellátásáról vagy gazdaságok tevékenységi köréről, hiszen a növényeknek minden körülmények között biztosítani kell a megfelelő vízmennyiséget. Az egyik legnépszerűbb és gazdaságosabb megoldás az öntözéssel kapcsolatos költségek csökkentésére öntöző kutak létesítése, melyhez a megfelelő engedélyekre és szakemberek precíz munkájára van szükség.

Öntöző kutak fúrásáért és kiépítéséért keressen minket bizalommal elérhetőségeinken és kollégáink mindenben készséggel állnak rendelkezésére, hogy Ön óvhassa környezetét, valamint hatékonyan csökkenthesse megterhelő kiadásait!

A fúrt kút előnyei és megtérülése

Ha öntözésre szeretné hasznosítani a felszivattyúzott helyi talajvizet, annak befektetése garantáltan 1 éven belül meg fog térülni, ha pedig csak ivóvízre fókuszál, akkor is csak 2-3 évre kell számítania. Csökken ez az időintervallum, ha egy telken több háztartás helyezkedik el.

Ha a kútból származtatott vizet otthonába is bevezetné, mindenképpen számításba kell venni a víz célba juttatását. Egy vízelvezető rendszert kell kiépíteni, amelybe bele tartozik a szivattyú, a csövek, különböző szerelvények, hidrofor tartály, nyomáskapcsoló, és nem szabad elfelejtkezni a földmunkákról sem.

Mindenképpen kifizetődő döntés átállni fúrt kútra, hiszen nem kell több irreálisan magas vízdíjat fizetni, helyi vizet fogyaszthat, saját maga ellenőrizheti annak jó minőségét, és a száraz időszakban az öntözés mennyiségének csak saját türelme, és nem anyagi kerete szab majd határt!

A geotermikus fúrásról

Napjainkban egyre inkább megszokottá válik a megújuló energiaforrások, más néven a zöld energiák hasznosítása, nem csak az iparban, de a mindennapokban és a közönséges háztartásokban is. A szél, a nap vagy a föl energiájának hasznosításával olyan energiaforrásokhoz juthatunk, melyek kedvezőbb feltételekkel alkalmazhatóak, mint a hagyományos lehetőségek. Az egyik ilyen megoldás a föld hőjének, vagyis geotermikus energiájának hasznosítása.

A magmából eredő földhő hasznosítása a hőszivattyú használatával lehetséges. A hőszivattyú egy talajszonda segítségével alakítja a földhőt a háztartásban is hasznosítható fűtési energiává. A geotermikus szonda, vagy talajszonda 50-100 méter mélységbe kell, hogy lejusson ahhoz, hogy a kollektorok fel tudják fogni a talajhőt. A talajszonda lejuttatása geotermikus fúrás segítségével valósítható meg. Ez a típusú fúrás házilag nem végezhető el, csakis profi kútfúró cégek segítségével valósítható meg.

Előnyei:

Védi a környezetet a különböző vegyi és nukleáris anyagoktól, ezáltal nem szennyezi a környezetet.

Költséghatékony megoldás, hiszen az a víz, ami a hőmennyiséget a felszínre hozza, az több területen is felhasználható, és fenntartása is olcsó.

• A fosszilis üzemanyagok felett is győzedelmeskedik a geotermikus energia, mivel az energiatermeléshez nincs szükség üzemanyagra, és persze az sem mellékes, hogy a fosszilis üzemanyag környezetszennyező – égetése során mérgező gázok kerülnek a levegőbe, ami a globális felmelegedésben is nagy szerepet játszik.

• A geotermikus energia helyben termelhető.

Az oldal tetejére